1. Merhaba ! Kadınların kurduğu ve yönettiği tek Kadın Sitesi Kadınlar Forumu'na Hoşgeldiniz ...
    Forumumuz ücretsizdir.Kadınlar için geniş bir bilgi ağı oluşturmaya çalıştığımız forum sitemize katılmak için Keyifli forumlar dileriz

Mide Yanmasina Ne Iyi Gelir Ve Tedavisi Nedir?

Konusu 'Sağlık Haberleri ve Sorunları' forumundadır ve cramela tarafından 21 Mayıs 2012 başlatılmıştır.

  1. cramela

    cramela Üye

    Mesajlar:
    5.772
    Beğenileri:
    10.159
    MİDE YANMASINA NE İYİ GELİR? NASIL ÖNLENİR?
    bd6833c10bfbda25dd4728a6427d1eec.
    Mide yanması
    toplumumuzun büyük bir kesiminde görülen rahatsızlıkların başında gelmektedir. Mide yanması kısaca mide ekşimesinden ötürü göğüste duyulan yanma hissidir. Ya da diğer bir deyişle mide sıvı içeriğinin (asit) yemek borusu veya yemek borusu içine (reflüsü) kaçması durumu sonucu göğüs ve / veya boğaz orta kısmında yanma hissi fark edilmesidir.

    Bazı insanlarda görülebilen asit reflü olarak da bilinen Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH) adı verilen rahatsızlık mide yanmasına benzer belirtiler vermektedir. Asit reflü hastaları haftada iki veya daha fazla mide ekşimesinden muzdarip olurlar. Bazı insanlarda asit reflü olmadan da mide ekşimesi görülebilmektedir.
    • Bu gibi durumlarda asit reflü belirtileri hırıltılı solunum problemleri, ağızda acı bir tat, öksürük, kuru kesintili uyku, gerginlik ve ağız kokusu veya nefes darlığı ve göğüs ağrısı sayılabilir. Asit reflü bazen aşırı yemek yeme, aşağı eğilme veya sık sık yemekten hemen sonra yatma, ağız içine asitin geri taşması neden olabilir.

    Sitemizin mide yanması başlıklı makalesinde mide yanması ile ilgi geniş bilgiye yer verilmiştir. Fakat mide yanmasına neden olan faktörleri kısaca hatırlattıktan sonra mide yanmasına karşı etkili metotları(mide yanmasına ne iyi gelir?) sizlerle paylaşacağız.
    cb0d30d8cd3ee40f00513c89f04554bb.
    MİDE EKŞİMESİ NEDENLERİ

    Mide ekşimesi hazımsızlık, şişkinlik,barsak gazlarından ileri gelen karın gurultuları ve sindirim güçlüğü olarak bilinir. Bu semptomlar midede aşırı asit salgılanması ile sonuçlanır. Bu durum da midede yanmaya neden olur. Kanda bulunan asit oranının herhangi bir nedenle artması mide ekşimesine neden olur. Vücuttaki asit birçok nedenlerden dolayı artabilir. Bunlar;

    • Zengin ve baharatlı yiyecekler
    • Uygun olmayan, büyük yemek yemek, yiyecekleri çiğneme ve alelacele yemek
    • Alkol alımı
    • Gebeli süresince hormonal düzensizlik
    • Gebelik sırasında uterusun sindirim alanının yaptığı baskı
    • Kilolu insanların sindirim sistemi üzerindeki gereksiz basınç
    • Stres
    • Bazı antidepresanlar ve sakinleştiriciler
    • Yatmadan önce yemek yeme
    • Kabızlık, irritabl(düzensiz) bağırsak hareketi
    • Sigara
    • Soğuk içecekler ve soda gibi gazlı içeceklerin orantısız miktarlarda alınması
    • Bazı hastalıklar ( skleroderma, mikst bağ dokusu hastalığı veya yemek borusu kas zayıflıkları)
      7be392859a5d01582519046a075130f7.
    Mide ekşimesi ve asit tedavisinde en iyi çare yukarıdaki şartları veya nedenlerden kaçınmaktır. Özellikle gıda mide ekşimesi tetikler. Bu tür gıdalar belirlenerek günlük yiyeceklerden uzaklaştırılırsa mide ekşimesi önlenebilir. Sık mide ekşimesine çikolata, kızartma, yağlı gıdalar ve baharatlar tetikler.
    MİDE YANMASI ÖNLENEBİLİR Mİ?
    Mide yanması önlenebilir veya aşağıdaki önlemler ile azaltılabilir.

    • Yemek sırasında veya öncesinde sigara içmeyin. Sigara genellikle gıda alımı esnasında kendi çekim basıncı ile sindirim sistemine hava cepleri oluşmasına ve küçük miktarlarda hava yutulmasına bir neden olur. Aynı zamanda vücudun gıda sindirimini yavaşlatır. Yemeklerden önce çiğnenen sakızlar da hava yutulmasına neden olabilir.
    • Fasulye ve karnabahar gibi gaz oluşturan besinler almayınız. Lahana, salatalık, soğan, turp ve biber gibi çiğ sebze tüketiminden kaçının.
    • Yemek yerken duruşunuzu değiştirin. Yemek masasında dik konumda
      10ca9d1b5e64679e17fac6c7deb55ce3.
      oturun.
    • Yedikten sonra biraz yürüyün. Bu sindirim sistemini uyarmak için idealdir. Ancak yemeklerden hemen sonra tempolu yürüyüşten uzak durmalısınız. Hele de yemekten sonra büyük bir egzersiz asla yapmamalısınız.
    • Sıkı veya kısıtlayıcı giysiler giymekten kaçının.
    • İyice, yavaş yavaş ve yiyecekleri çiğneyerek yiyin.
    • Yemek yerken alkol alımından sakının.
    MİDE EKŞİMESİ İÇİN NE YAPABİLİRİM?Burada listelenen önerilerden birini veya birkaçını mide yanması tedavisinin ciddiyetine bağlı olarak kullanınız.
    03e259790e821c9af6c900f41af71d95.
    Elma
    Sirkesi ve Soda:
    Gün boyunca su içildikten sonra 2 yemek kaşığı elma sirkesi içilmelidir. Alternatif olarak bir bardak su içinde 2 çay kaşığı elma sirkesi ve 2 çay kaşığı bal karıştırarak yemeklerden önce alabilirsiniz. Ayrıca yarım su bardağı suya 1 çay kaşığı elma sirkesi ekleyerek yemek esnasında yudumlayabilirsiniz.

    Soda alımında da mide asidi nötralize olur. Vücudun tuz alımını artırdığından uygulama ılımlı şeklide kullanılmalıdır. Hamile kadınlar bu uygulamayı kullanmamalıdırlar.
    Şeker ve Karbonhidrat Alımını Kesin: Sadece düşük şeker endeksli meyve ve daha az karbonhidrat alın. Şeker daha fazla asit salgılanmasını uyarır. Avokado, elma, muz, kavun, ceviz, badem, tatlı patates, balık, ızgara tavuk vb. mide açısından daha sağlıklıdır. Özellikle muz asitlik ve mide yanmasına karşı savunma eylemi yapar.
    02407e54b2093ccf12c965d23220c25a.
    Uygun Sıvı Alımını Artırın:
    Gün içinde bol su içilmelidir. Günde 4-5 kez Hindistan cevizi suyu alın. Eğer asit belirtileri hissederseniz, hemen mide ekşimesi ve asit reflüsünde hızlı bir rahatlama için soğuk bir bardak süt içiniz. Mide ekşimesi için geleneksel çay yerine yeşil çay ve papatya,zencefil, meyan kökü gibi mide astarını tamir eden ve sindirim sürecinde vücuda yardım eden diğer bitkisel çayları kullanınız.

    MİDE YANMASI İÇİN ALTERNATİF İLAÇLAR
    Mide yanması için bitkisel ilaçlar günümüzde önemli yer tutmaktadır. Siz de mide yanmasını önlemek için bazı şifalı bitkiler kullanabilirsiniz. Bunlar;

    • Yemeklerden sonra yarım yemek kaşığı rezene tohumu çiğneyin. Rezene tohumu, ‘Anetol’ adı verilen bileşikten dolayı sindirime yardımcı olan aromatik bir bitkidir. Rezene tohumu, mide veya gastrointestinal sistemdeki spazmları bastırır.
    • Her yemekten önce aloe vera suyu alınız.
    • Yemek hazırlarken zencefil kullanımını yaygınlaştırın. Taz
      1761f7040a7056cf1bd03106deb10812.
      e zencefili yemeklerinizde kullanabilir ya da zencefil çayı olarak da tüketebilirsiniz.
    • Yemeklerden sonra bir parça karanfili ağzınıza koyarak tutabilirsiniz.
    • 1 çay kaşığı chebulic myrobalan suyuna (haritika) Emblica officinalis(amla) ilave ederek günde 1 tatlı kaşığı içiniz.
    • Bulantı ve yanan mide sorununa çözüm olması amacı ile fesleğen otuyapraklarından çiğneyebilirsiniz.
    !!!ALINTIDIR!!!
     
    6 kişi bunu beğendi.
  2. cramela

    cramela Üye

    Mesajlar:
    5.772
    Beğenileri:
    10.159
    Mide yanmasınneler iyi gelir

    Karnabahar : Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sorunları giderebilir. İçeriğinde bulunan gefarnato maddesi ülser ilacının hammadesi olarak kullanılıyor.
    Lahana : Lahanayı çiğ olarak yemeyi tercih edin. İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın. Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için. Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor. Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın. 1 kerevizi soyup doğrayın. 1 havucu temizleyip dilimleyin. Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabah akşam suyunu için.
    Patates : Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın. Su,havuç suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp için.
    Elma sirkesi : Salatalarda ya da mezelerde elma sirkesi kullanın.
    Maden suyu : Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor.
    Ispanak : Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin. Taze yapraklarını salata olarak yiyin.
    Zeytinyağı : Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor.
    Baklagil : Fasulye, bezelye ve mercimekte bulunan bioflavionid maddesi, midenin koruma faktörünü artırıyor.
    Muz : Mideyi seven meyvelerin başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor.
    Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.
    Meyankökü : Güçlü bir mide koruyucusu.Yapılan son araştırmalara göre midedeki aşırı asitlenmeyi azaltıyor.
    --- merged: May 21, 2012 10:00 AM ---
    İbrahim Saraçoğlu’ndan süt kürü

    Prof. İbrahim Saraçoğlu mide yanmasına karşı süt kürü öneriyor. Buna göre midede yanma başladığında soğuk veya oda sıcaklığındaki sütten sadece iki yudum içmeniz gerekiyor. Yanma devam ederse tekrar sadece iki yudum süt içiyorsunuz. Sütün etkisini 3-4 dakika sonra görebiliyorsunuz. Bu kürü bir hafta uygulamanız gerekiyor.
    Kürü uygularken dikkat edilmesi gereken hususlar:
    • Süt sıcak olmayacak.
    • Her defasında sadece ve sadece iki yudum süt içilecek.
     
    2 kişi bunu beğendi.
  3. BBAL

    BBAL 2 büyük süprizim. Eşim ve kızım .. Üye

    Mesajlar:
    1.167
    Beğenileri:
    4.766
    Yer:
    istanbul
    ben soylıyım sureklı yasayan bırı olarak bıldıgımız yılların petıbor u yıyın mıgdenın suyunu asıdını alır ... paylasımına saglık
     
    3 kişi bunu beğendi.
  4. yasemin1

    yasemin1 Allah'ın Dediği Olur. Üye

    Mesajlar:
    63
    Beğenileri:
    125
    Yer:
    GAZİANTEP
    EN BASİTİ MİDENİZ YANDIĞINDA BEN DE UYGULADIM BUNU HAMİLEYKEN KEZZAP ATMIŞ GİBİ YANARDI GEBERİRDİM.TUZLU LEBLEBİ YADA GALETE YİYİN HA BİR DE ELMA MÜTHİŞ SÜPER BİŞİ BASTIRIYOR.
     
    2 kişi bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş